Snoeien

Een boom planten betekent ook verzorgen, laat je goed informeren over de boom die je zou willen aanschaffen. Wat voor boom, hoe groot kan deze worden en welke standplaats kies je.

Snoeien kan belangrijk zijn, begeleidingssnoei en onderhoudssnoei.

Begeleidingssnoei

Begeleidingssnoei is een jonge boom snoeien naar een kroon die in balans is.
Hierbij worden takken verwijderd die in de toekomst eventueel een probleem kunnen veroorzaken.
Zoals: dubbele toppen, dode takken, plakoksel, zuigers, takkransen en waterlot.


Onderhoudssnoei

Onderhoudssnoei bij de volwassenfase van een boom gebeurt minder frequent,
beheermaatregelen zijn;

Uitlichten: om licht in de kroon te bevorderen en het gewicht van enkele takken aftenemen zonder de vorm van de totale kroon uit balans te halen.

Uitdunnen: binnen de kroon, tot op de stam (takkraag) takken verwijderen voor n transparante kroon.

Innemen: is over de gehele kroon de takken, maximaal polsdikte een vierde ingekort, om de kroon in omvang te verkleinen, dit niet zonder reden.

Kandelaberen: alle takken worden sterk 50 % ingekort, kandeleren meer dan 75%.


Innemen, Kandelaberen of Kandeleren zijn methodes waarbij het snoeien een terugkerende beheermaatregel blijft. Daarbij kan de vitaliteit van de boom onder kandelaberen of kandeleren sterk teruglopen. Uiteindelijk is dit uitstel van executie.


Afhankelijk van de plaats en boomsoort kan er de wens bestaan om de boom op te kronen: de kroon hoger te laten beginnen, de onderste takken tegen de stam verwijderen, in achtneming van de takkraag dat deze na het afzagen van de tak de snoeiwond kan sluiten.


Bij het afzagen van een tak hanteer een scherpe zaag en zet een zware tak eerst op stomp af en daarna haaks op de stomp voorbij de takkraag.


Een boom vellen is een boom afzetten/ kappen tot op maaiveld hoogte, of desgewenst op heuphoogte. Als de boomsoort het toelaat en in de winterperiode aangepakt is en de boom niet te oud, dan is het zelfs mogelijk dat de boom toch weer uitloopt.